Waldorfförskolans småbarnsgrupp
För barn mellan 1-3 ½ år

Idag finns två småbarnsgrupper med 4-5 barn och en pedagog i varje grupp. Växjö Waldorfförskola var en av de första Waldorfförskolorna i Sverige som startade småbarnsgrupper. Att vi valt att ha så små grupper beror på att det lilla barnet ännu inte är ett gruppbarn. Det behöver tid, stöd och mognad att utveckla sina sociala förmågor och i den lilla gruppen får barnet också möjlighet att i lugn och ro växa och utvecklas. Som stöd för detta är det viktigt att skapa goda och trygga vanor, en dagsrytm och en årstidsrytm och att barnet omges av ett hölje av värme och glädje.
Vi har inrett rummen så att barnen hela tiden kan se och uppleva pedagogen i alla de göromål som sker under en dag. Inredningen är enkel med milda och enhetliga färger. Leksakerna är av naturmaterial.
Rytmen och de goda vanorna är stommen i småbarnsgrupperna. Det gör att barnet förhoppningsvis kan känna en trygghet och en tillit på förskolan.
Att vara ute varje dag är viktigt oavsett väder och vind. Barnen har ett stort rörelsebehov och vår trädgård ger rika möjligheter till det. Vi kan följa årstidernas växlingar och de olika aktiviteter som följer med dem. T.ex. att gräva i sandlådan, gå, springa och rulla i vår lilla backe. Klättra på stocken, hoppa i vattenpölar och plocka vårens första blommor.
Maten är viktig på förskolan, att få känna dofterna från köket sprida sig i rummen. Varje dag vid 11-tiden kommer vår kock Alan med maten. Glädjen och förväntan hos barnen är alltid stor. Varje veckodag har sin bestämda maträtt, barnen frågar livligt: ”Är det risdagen idag, är det soppdagen eller makaronidagen idag?”
När vi ätit vår måltid har vi en sov- och vilostund. Varje barn har sin egen säng. Kudde, täcke, lakan och eventuellt också ett ”gosedjur” är medtaget hemifrån, vilket ger en extra trygghet.
Vid ungefär 3 års ålder är barnet sedan moget för att lämna småbarnsgruppens lilla trygga värld och vandra över till en förskolegrupp.