Småbarnsgrupp - för barn mellan 1- 3 år

Idag finns det två småbarnsgrupper men 4-5 barn och en förskollärare i varje grupp. Växjö Waldorfförskola var en av de första waldorfförskolorna i Sverige som startade småbarnsgrupper. Att vi valt att ha så små barngrupper beror på att det lilla barnet ännu inte är ett gruppbarn. Det behöver mycket tid, stöd, och mognad att utveckla sina sociala förmågor och i den lilla gruppen får barnet också möjlighet att i lugn och ro växa och utvecklas. Som stöd för detta är det viktigt att skapa goda och trygga vanor, en dagsrytm och en årtidsrytm samt att barnet omges av ett hölje av värme, trygghet och glädje.

Vi har inrett rummen så att banren hela tiden kan se och uppleva förskolläraren i alla de göromål som sker under en dag. Inredningen är enkel med milda och enhetliga färger. Leksakerna är av naturmaterial. Rytmen och de goda vanorna är stommen i småbarnsgrupperna. Det gör att barnet förhoppningsvis kan känna en trygghet och en tillit på förskolan. Att vara ute varje dag är viktigt oavsett väder och vind. Barnen har ett stort rörelsebehov och vår trädgård ger rika möjligheter till det. Vi kan följa årstidernas växlingar och de olika aktiviteterna som följer med dem. T. ex. att gräva i sandlådan, gå, springa och rulla i vår lilla backe. Klättra på stocken, hoppa i vattenpölar och plocka vårens första blommor. Maten är viktigt här på förskolan, att få känna dofterna från köket sprida sig i rummen. Varje dag vid 11-tiden kommer vår kock Alan med maten. Glädjen och förväntan är alltid stor. Varje veckodag har sin bestämda maträtt, barnen frågar livligt: ”är det soppdagen eller makaronidagen idag?”

När vi ätit vår maltid har vi en sov och vilostund. Varje barn har sin egen säng. Kudde, täcke, lakan och eventuellt också ett gosedjur är medtaget hemifrån, för att skapa extra trygghet till barnen. Vid ungefär 2 1/2 - 3 års ålder är barnet sedan moget för att lämna småbarnsgruppernas trygga lilla värld och vandra över till en storbarnsgrupp.