Dagen på storbarnsgruppen börjar med att vi tar emot barnen ute på gården. Strax efter kl 8 äter vi frukost, havregrynsgröt med mjölk och äppelmos och knäckebrödsmacka. Sen blir det samling med årstidens sånger och rörelseramsor, där vi också arbetar med pågående pågående tema. 

Därefter är det fri lek. Några barn kanske behöver lite hjälp på traven för att komma igång. Men så rätt vad det är har lugnet lagt sig och i ett rum byggs det med klossar, i ett annat rum har det, med en förskollärares hjälp, blivit en stor koja och nu håller rollerna i familjen som ska bo där på att fördelas. 

I det lilla kyffet är det en läkarmottagning för skadade och sjuka dockor, och i korridoren byggs det en båt av småstolarna.

Efter ett tags intensivt lekande brukar en del lekar börja lösa upp sig. Då tar vi en kort äppelstund och så går vi ut och leker.

Utelekarna formas mycket av årstid och väderlek. På storbarnens gård finns lekstugor, en stor sandlåda, stockar att klättra och balansera på, eldstad och en liten backe för att åka stjärtlapp i på vintern.

Kl 11.30 går vi in för att äta lunch. Förutom att njuta av den goda maten, är stunden runt matbordet ett bra tillfälle till fina samtal. När alla är mätta och nöjda har de äldsta barnen ansvaret att bära ner serveringsskålarna till köket. Sedan mår alla bra av en lugn stund, med först saga och sedan vila. Mellan vilan och mellanmålet blir det tid för mer lek, eller för att rita, pussla, läsa böcker eller handarbeta. Efter mellanmålet går vi ut och är ute tills barnen går hem. På våren och början av hösten är vi mer ute, och går då ofta ut direkt efter vilan

Varje onsdag förmiddag går storbarnsgruppen på skogsutflykt, bara med uppehåll under den kallaste och mörkaste tiden. I skogen kan andra sorters lekar uppstå, och det görs ständigt nya upptäckter i naturen. Här ges också rika möjligheter att arbeta med många olika läroplansmål.

Med de stora barnen arbetar vi med alla läroplansmålen, dels i det dagliga livet på förskolan och dels genom särskilda teman. Gärna fångar vi upp och knyter an till vad som rör sig i barngruppen som intressen, frågor eller händelse