”Jorden har oss detta gett
Solen det i ljus berett
Kära sol och kära jord
Er vi tackar vid vårt bord
Varsågoda”

Maten på lekskolan

Bra mat är viktig
Här på lekskolan har hela kollegiet insikt i betydelsen av näringsrik och rätt sammansatt kost för barnens utveckling, inte bara av den fysiska kroppen utan av hela människan. Därför lagas all mat här från grunden med de bästa råvarorna vi kan få tag på. Maten vi serverar är vegetarisk med mjölkprodukter och ibland ägg.

Biodynamiskt/ekologiskt
Minst 95 % av all maten som används på lekskolan är ekologisk. Nästan alla grönsaker köper vi från en biodynamisk odlare på Solmarka gård utanför Kalmar. På hösten kommer han varje vecka med färsk och fräsch sallad, gurka, tomat, broccoli, majskolvar, morötter, rödbetor mm. En fröjd för ögat och smaksinnet, och den bästa näringen en liten växande människa kan få.
Havregryn till frukostgröten, knäckebröd och allt mjöl till brödet som vi bakar själva, oftast på surdeg, är också biodynamiskt från Saltå kvarn i Järna. Så långt det går köper vi KRAV-märkta mjölkprodukter.
Vi väljer dessa råvaror för barnens hälsa, för jordens hälsa, och inte minst för den goda smakens skull.

Fullkorn och naturliga råvaror
I sädeskornens och riskornens skal finns värdefulla mineraler, vitaminer och fibrer. Därför använder vi mest råris, fullkornsmakaroner och fullkornsmjöl. Överhuvudtaget använder vi så mycket som möjligt rena, naturliga råvaror, som inte raffinerats eller blivit industriellt processade. Maten blir näringsrikare, och på köpet slipper vi kemikalierester och tillsatta smak-, färg- och konserveringsämnen.

Dofter som sprider sig
Att maten lagas på lekskolan och kan serveras nylagad är naturligtvis näringsmässigt fördelaktigt. Men det har också andra betydelser. Som att barnen kan titta in i köket och fråga ”vad blir det för mat idag?”. Dofter som sprider sig från spisar och ugnar stimulerar aptiten och gör att när det blir dags att äta är kroppen redan beredd på att ta hand om och smälta maten. Dessutom tillför det också en kvalitet att känna den som lagar maten. Maten blir inte något som kommer i en anonym kantin, utan något personligt.

Enkelhet och rytm
Barnmat skall vara enkel. Många barn vill kunna se och smaka vad sak för sig, och tycker inte om hopblandade sallader eller grytor.
Igenkännandet är också viktigt, med rätter som återkommer ofta. Då får de en chans att vänja sig vid olika vegetariska rätter och råvaror som de kanske inte varit vana vid innan.

Varje vecka ser grunden ut såhär:

• Måndag - hirsgratäng
  • Tisdag - pasta
  • Onsdag - bulgur . Förskolegrupperna har ”under de varma månaderna med sig egen matsäck och går på utflykt i skogen.
  • Torsdag - soppa och surdegsbröd
  • Fredag - varierande (”Blir de pizza idag?!”)

Denna stående veckomatsedel ger rytm och stadga för både barnen och den som lagar maten. Naturligtvis varierar tillbehören som såser, grönsaker, biffar,  bönor, linser, råkost etc. Varje dag serveras också mjölksyrade grönsaker. Runt denna veckorytm bildar årstiderna den stora rytmen. Mycket rotfrukter, och varm mat på vintern, mer grönt och sallad på våren (och glass ibland förstås när solen värmer) och så alla färska grönsaker och frukter på hösten.
Bakar gör vi varje vecka i förskolegrupperna, vi bakar bröd, bullar, kringlor m.m.